Habitar

Clara Cortés Soler

Habitar és un projecte en litografia i xilografia acompanyat d’unes accions documentades en fotografia. També he treballat en fusta, fent estructures i formes amb llistons. Sento una afectivitat pel material i estic interessada per la memòria i el temps, per aquesta raó treballo en aquesta línea, ja que la pedra litogràfica engloba aquests conceptes.

La idea del projecte va començar a sorgir a Bèlgica, a partir d’uns dibuixos de teulades que vaig fer allà. Són dibuixos de línea amb la intenció de captar els detalls de les teulades belgues, i per ser enviats com una postal, un souvenir. Després vaig començar la reflexió que avarca aquest projecte al voltant de l’espai, el buit, els límits i l’habitatge.

Les teulades, aquests dibuixos en una fina línea de bolígraf, descriuen un límit en l’espai banc del paper. És un espai buit però que pot ser omplert, un espai lliure per la imaginació i per una nova construcció, l’espai del misteri. Crec en la necessitat d’espais buits per poder crear. Però potser és necessari un límit, i no com una frontera.
 
A partir de les teulades, aquests límits en un espai que es concreta he començat a construir. Els dibuixos i les estructures de fusta són com forats, on pots col·locar-te de diferents maneres, on el cos, la ment o el gest poden començar una nova experiència. La nostra vida i el nostre món està sovint construït a partir de límits que hem d’utilitzar i no quedar sotmesos a ells. D’altra banda, el projecte pren una deriva més reivindicativa, una reflexió crítica de l’actual problemàtica de l’habitatge. Em refereixo al dret de tenir casa, i el context en el que treballo sobre el forat i el buit hi està intrínsicament connectat. La teulada és la tapa de la nostra casa, el que la cobreix, el què separa l’interior de l’exterior, un límit, on ens sentim segurs, el nostre refugi.







Habitar, 2013
Litografia, Xilografia, Fotografia, Estructura de fusta.
50 x 40, 50 x 40, 38 x 25,  80 x 60 cm  (aprox.)


Vista de l'exposició.

Obra exposada al Sense Títol, 2013
Aquest projecte forma part d'un Treball de Final de Grau.